skip to Main Content

Nederlandse medewerkers hechten veel waarde aan flexibiliteit

Flexibiliteit op de werkvloer staat bij veel Nederlandse medewerkers hoog in het vaandel. Zo geeft 36 procent van hen aan de mogelijkheid tot thuiswerken erg belangrijk te vinden. 46 procent van de ondervraagden vindt dit zelfs een doorslaggevende factor bij het kiezen van een nieuwe baan. Dat blijkt uit onderzoek van ManpowerGroup Solutions onder 14.000 werknemers. Het onderzoek benadrukt de snel veranderende arbeidsmarkt, waarin flexibiliteit een steeds grotere rol speelt voor zowel organisatie als medewerker.

De arbeidsmarkt verandert
Uit het onderzoek komt naar voren dat thuiswerken nog altijd in populariteit toeneemt. Steeds meer organisaties houden hier rekening mee in hun personeelsbeleid. Een reden is dat er tegenwoordig veel digitale hulpmiddelen zijn die thuiswerken een stuk laagdrempeliger hebben gemaakt. Bovendien zijn de voordelen van thuiswerken al door vele onderzoeken bewezen.

Flexibiliteit op de werkvloer
De mogelijkheid tot thuiswerken, of dat nu fulltime of parttime is, wordt door de respondenten het meest gewaardeerd. Er zijn echter nog meer factoren die een belangrijke rol spelen in het werkplezier van de medewerker. Uit het onderzoek kwam de volgende top 7 naar boven:

1. De mogelijkheid tot parttime of fulltime thuiswerken (36 procent)
2. Het zelf kunnen inplannen van de werkweek (21 procent)
3. Flexibele aankomst- en vertrektijden (14 procent)
4. Kortere werkweek met minder werkdagen, maar met langere werktijden per dag (13 procent)
5. Verlof om zorgredenen (6 procent)
6. Mogelijkheid tot langdurig onbetaald verlof/sabbatical (5 procent)
7. Mogelijkheid tot langdurig betaald verlof (5 procent)

Fulltime werken niet langer de standaard
Een meer opvallende conclusie uit het onderzoek is dat de flexibiliteit onder mannen met name stijgt. Onder hen groeit de wens voor een kortere werkweek, thuiswerken of het opnemen van verlof. Dat heeft overigens niet altijd met het ouderschap te maken. Het flexibeler kunnen indelen van de vrije tijd wordt steeds vaker als reden genoemd. Al deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat de standaard 9-tot-5-werkdag straks meer als uitzondering dan als regel zal worden gezien.