skip to Main Content

Eerste kwartaalcijfers 2017 toont groei mobiliteit

Verschillende IT-organisaties hebben recentelijk hun kwartaalcijfers gepubliceerd. Onder andere Microsoft en KPN gaven inzage in de ontwikkelingen binnen hun organisatie in de eerste drie maanden van het jaar. Hierbij bleek de populariteit van de cloud een grote rol te spelen. Daarnaast was er volop nieuws uit de smartphonemarkt, die weer positieve resultaten laat zien. Een overzicht van trends en ontwikkelingen in de zakelijke IT- & telecomsector in Q1 2017.

Smartphonemarkt nog altijd groeiende
Smartphoneproducenten verscheepten in totaal zo’n 347,4 miljoen smartphones in het eerste kwartaal van dit jaar. Dit komt neer op een groei van 4,3 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2016. De resultaten zijn boven verwachting; marktonderzoeksbureau IDC voorspelde eerder nog een groei van 3,6 procent. Samsung blijft heer en meester in de smartphonemarkt. De Koreaanse fabrikant heeft een aandeel van 22,8 procent. Dit is met name te danken aan de populariteit van de afgeprijsde Galaxy S7- en S7 edge-telefoons. Ook de prijsvriendelijke Samsung J- en A-seriesmartphones droegen bij aan de positie van Samsung. De nummer twee op de ranglijst is Apple met een marktaandeel van 14,9 procent. Het Amerikaanse bedrijf wist in de eerste drie maanden van 2017 0,8 procent meer smartphones te verkopen dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Opvallend is dat Chinese merken zoals Huawei, Vivo en Oppo eveneens een flinke groei doormaken. Zo verkocht Huawei 21,7 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2016. Vermoedelijk komt dit door de ‘veel-voor-weinig-strategie’ waar deze fabrikanten zich op lijken te richten.

KPN verlegt zakelijke focus
Binnen de zakelijke markt had KPN in het eerste kwartaal van dit jaar te maken met lagere omzetten. Dit komt door lagere inkomsten uit vaste telefonie. KPN is zich daardoor meer gaan richten op het overzetten van klanten naar geïntegreerde technologieën. Vast-mobiele en IT-gerelateerde diensten worden dan ook een steeds belangrijker deel van de business. Denk hierbij aan cloud- en securityoplossingen. Recente acquisities van KPN binnen deze markten geven aan dat het bedrijf hier steeds meer aandacht aan besteedt nu inkomsten uit traditionele telefonie op hun retour zijn. Verder behaalde KPN positieve resultaten met KPN ÉÉN, de alles-in-één-communicatieoplossing voor het mkb; het aantal aansluitingen steeg in de eerste drie maanden van dit jaar met 36.000.

Microsoft groeit door cloud
De wereldwijd teruglopende verkopen op het gebied van pc’s was voelbaar bij Microsoft. Het Amerikaanse bedrijf zag de omzet uit Surface-tablets en Windows flink dalen. Desondanks wist Microsoft een omzetstijging van 28 procent te realiseren, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Deze groei is bijna volledig te danken aan het gebruik van Microsofts clouddiensten. In totaal nam de omzet met 11 procent toe, waarbij met name Azure een flinke groei doormaakte. Deze zogeheten Platform-as-a-Service-oplossing voor ontwikkelaars groeide met 93 procent. Microsoft verstevigt hiermee zijn toch al stevige positie binnen de markt voor clouddiensten.