skip to Main Content

Eén device als werkplek van morgen

De moderne professional heeft een flink arsenaal aan hardware tot zijn beschikking. Een smartphone, tablet, laptop en desktop van de zaak is geen uitzondering. Toch lijkt het eind in zicht voor de trend van steeds meer apparaten. Een vloek of een zegen?

Apparaten worden multifunctioneler
Vroeger gebruikte je een mobiele telefoon om te bellen, een laptop als je op verschillende locaties wilde werken en een desktop-pc voor zwaardere applicaties. Tegenwoordig bieden tablets met een extra toetsenbordje de rekenkracht en productiviteit van een laptop. Of je tovert je smartphone om tot volwaardige desktop via een docking station, zoals de Galaxy S8 en Note8 met Samsung DeX bieden.

Meer rekenkracht
Deze toegenomen functionaliteiten worden enerzijds mogelijk gemaakt doordat hardware alsmaar krachtiger wordt. De nieuwste generatie high-end smartphones bevat praktisch de rekenkracht van een (kleine) pc. Ze zijn dan ook prima in staat om meerdere apps naast elkaar te draaien. Een high-end smartphone beschikt anno 2017 over een 2,3-GHz octa-core processor met 6 GB RAM. Een leuke vergelijking: de computer die de eerste maanlanding in 1969 begeleidde had een 2-MHz-processor en 4 kB RAM.

Software draait in de cloud
Steeds vaker draait software (gevirtualiseerd) in de cloud – dat wil zeggen ergens op een server in een datacentrum. Het grote voordeel hiervan is dat het lokale apparaat (je smartphone, tablet of laptop) alleen de output hoeft weer te geven, bijvoorbeeld in de browser. Dit komt de prestaties van je telefoon of laptop ten goede; de berekeningen worden in de cloud gedaan. Ook voorkomt dit allerlei compatibiliteitsproblemen met diverse versies en softwareplatformen die bij lokale software optreden.

Mobiliteit en productiviteit voorop
Hoe de ontwikkelingen op hardware- en op virtualisatievlak zich de komende tijd gaan ontwikkelen blijft gissen. Gaan we naar één device voor al onze werkzaamheden? Als we kijken naar de kracht van de hedendaagse devices, de ontwikkeling van apps en diversiteit aan accessoires zou de werkplek van morgen er zomaar zo uit kunnen zien. Het Samsung DeX Station toont hier wellicht een duidelijk teken van. Mobiliteit en productiviteit nemen door alle ontwikkelingen in ieder geval een enorme vlucht. Goed nieuws.